Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Snežana Živković, nuitricionistaSnežana Živković, nuitricionista

Jun 2014.

"Pišući predgovor ovom izdanju “Čarobne kuhinje” osetila sam veliko zadovoljstvo zbog ukazanog poverenja od strane gospođe Orešković, a istovremeno i neku vrstu straha od onih kojima je ovo izdanje prvenstveno namenjeno. Deca sa dijabetesom su deo populacije kome je potrebno prići na krajnje iskren, direktan način i tačno reći šta je i u kojoj meri korisno a šta štetno za njihovo zdravlje.

Trebalo je razbiti dugogodišnje predrasude o, za osobe sa dijabetesom, zabranjenom unosu  svega što daje sladak ukus, a da ne govorimo o nečemu što se zove “poslastica”, odnosno trebalo je prikazati sve dobre strane pravilnog odabira namirnica, načina pripreme i odmerenog unosa ove hrane.

U svakodnevnom kontaktu sa sredstvima javnog informisanja susrećemo se sa raznim rece-pturama za jela i poslastice, na oko privlačnim, ali po sastavu za mnoge neprihvatljivim. Ova knjiga predstavlja savršen spoj tradicionalnih receptura i savremenog pristupa u pogledu pripreme posla-stica sa voćem.

Sjajne fotografije voćnih kolača, frapea, pudinga i jednostavni recepti, na slikovit i lako razu-mljiv način odlično objašnjavaju način pripreme. Precizno izračunat nutritivni sastav u 100 g gotove poslastice, sa posebno istaknutim sadržajem ugljenih hidrata, omogućava osobama sa dijabetesom izbegavanje varijacija glikemije i dobro doziranje insulina.    

Violeta je svojim znanjem, umećem, mudrošću, dovitljivošću i iskustvom dovela recepture do savršenstva, kako vizuelno tako i po kvalitativnom sastavu. Dečaci i devojčice sa dijabetesom, koji su smatrali da su za njih slatkiši zabranjeni, sigurno će ozarenih lica nestrpljivo iščekivati da probaju svaku od predloženih poslastica.

Sigurna sam da će u pripremi i degustaciji recepata iz nove “Čarobne kuhinje” uživati kako osobe sa dijabetom tako i svi oni koji, radi očuvanja pune kondicije i dobrog zdravlja, vode računa o vrsti i količini unetih ugljenih hidrata, masti i belančevina, odnosno o ukupnom energetskom unosu.  Sastav, ukus i miris zadovoljiće sva čula i najprobirljivijih osoba. 

Voćne poslastice pripremljene po Violetinim recepturama rado ću preporučiti deci i adolesce- ntima sa dijabetesom, sa kojima sam  u stalnom  kontaktu, i na čiju se ishranu, pravilan rast i razvoj  stavlja poseban akcenat."NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...