Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

ProteiniProteini

Proteini (belančevine) (u tabelama u receptima P) su najvažnije gradivne materije u telu, neophodne za rast i razvoj svih telesnih tkiva. Glavni su izvor materija za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutrašnjih organa, uključujući srce i mozak. Imaju značajnu ulogu u zameni oštećenih i odumrlih ćelija u organizmu, a potrebni su telu i kako bi moglo da stvori enzime (molekuli koji ubrzavaju biohemijske procese), hormone (molekuli koji omogućavaju komunikaciju i usklađivanje biohemijskih procesa između različitih tkiva i organa) i antitela (molekuli koji su proizvod imunog sistema organizma i odgovorni su za obranu od stranih materija, bakterija i virusa).

Proteini se sastoje od malih gradivnih jedinica, jednostavnih molekula - aminokiselina. Postoji samo dvadeset različitih aminokiselina koje grade čitavo mnoštvo različitih proteina (kožu, kosu, mišiće, mozak, jetru, srce…), a svrstavaju se u dve grupe: esencijalne i neesencijalne.

Esencijalne aminokiseline se ne mogu stvoriti u našem organizmu, pa se moraju uzimati putem hrane, budući da su neophodne za održavanje svakodnevnih biohemijskih i fizioloških funkcija organizma.

Neesencijalne aminokiseline su neophodne za održavanje osnovnih telesnih procesa, ali mogu se u našem organizmu stvoriti ili iz ugljenih hidrata ili iz esencijalnih aminokiselina.NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...