Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Objašnjenje tabela u receptimaObjašnjenje tabela u receptima

Na svakoj strani kuvara, za svako jelo pojedinačno je data tabela u kojoj su dati nutritivni podaci o namirnicama koje se koriste u receptu i to na sledeći način; u kolonama su organizovani podaci za:

kcal      - broj kilokalorija        
UH g    - broj grama ugljenih hidrata       
P g       - broj grama proteina       
M g       - broj grama masti
DV g     - broj grama dijetnih vlakana
GI         - glikemijski indeks
GO       - glikemijsko opterećenje,
       
a u vrstama su podaci za svaku od namirnica koja ulaze u sastav jela (u datom primeru - Kuvana testenina, Brokoli...).

Na kraju svakog recepta nalazi se tabela koja prikazuje nutritivne podatke za 100 grama gotovog jela (u datom primeru - Testenina sa povrćem i mlevenom piletinom) i to na isti način kao u prethodnom primeru. Kolona koja prikazuje grame ugljenih hidrata je istaknuta tamnijom bojom zbog njihovog značaja za doziranje terapije.

 

Jedna jedinica insulina je obično dovoljna za 12 do 15 grama ugljenih hidrata, iako je to individualno (zavisi od telesne težine, vrste insulina...), pa je potrebno posavetovati se sa svojim endokrinologom u vezi doziranja insulina ili tabletiranih medikamenata.

Ukoliko se u tabeli pojavi podatak u zagradi, kao u primeru za slatku pavlaku (za šlag), to znači da je podatak za glikemijski indeks samo okviran, a samim tim je i podatak za glikemijsko opterećenje okviran. Ovi podaci nastali su kao logičan zaključak koji proizilazi iz podataka o sličnim namirnicama.

Na primer, glikemijski indeks za mleko je 28, a masnoća mleka je od 1 do 3.2%. S obzirom da masnoća u namirnici smanjuje brzinu kojom ta namirnica podiže nivo šećera u krvi, tj. smanjuje njen glikemijski indeks, a slatka pavlaka ima znatno veći procenat masti od mleka, logičan zaključak je da slatka pavlaka mora imati niži glikemijski indeks od mleka.

U zagradi su uvek date najviše moguće pretpostavljene vrednosti, tako da podaci o glikemijskom indeksu i opterećenju za gotovo jelo mogu biti samo niži (samim tim i povoljniji) nego oni koji su dati u tabeli.

 NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...