Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Čarobna kuhinja 1, jun 2009.Čarobna kuhinja 1, jun 2009.

Među mnoštvom predivno ilustrovanih, šarenih kuvara koji nas svakodnevno mame iz izloga trafika i knjižara, ponekad se nađe i neki “specijalizovani” kuvar namenjen osobama sa dijabetesom. Obično se maštovito i zove “Kuvar za dijabetičare” a, po pravilu, izgleda kao malo proširena zbirka recepata iz bolničke kuhinje. U njemu su obično dati recepti za “posebna” jela, a divnim slikama ni traga. Kao da je i hrana koju jedu osobe sa dijabetesom crno-bela. Ovaj kuvar je potpuno drugačiji. Evo u čemu je razlika!

Savremena shvatanja tretiraju dijabetes kao poremećaj metabolizma ugljenih hidrata. Ishrana namenjena osobama sa dijabetesom podrazumeva zdrave, uravnotežene obroke, kakvi se preporučuju svima koji vode računa o svom zdravlju. Ne postoji zabranjena hrana... postoji samo pravilno doziranje insulina i lekova.

Ono što osobe sa dijabetesom razlikuje od drugih, ogleda se u tome što je, da bi pravilno dozirali insulin, neophodno da znaju šta i koliko unose u organizam u okviru obroka, a to se prvenstveno odnosi na broj i vrstu ugljenih hidrata. Znači, potrebno je da “poznaju” hranu koju jedu. To nije nikakav bauk već su u pitanju podaci koji se vrlo brzo i lako uče, kao što se brzo i lako uči i vizuelno sagledavanje količine hrane u tanjiru. Tako se, posle samo nekoliko merenja, vizuelno lako zapamti kako izgleda 100g pirinča ili 100g krompir pirea, kolika je jabuka od 150g ili parče hleba od 40g. Veliku pomoć predstavljaju nutritivni podaci koji se mogu pronaći na skoro svim pakovanjima različitih gotovih proizvoda, a za veliki deo uobičajenih namirnica koje se nalaze često na našoj trpezi, u ovom kuvaru su dati podaci.

Ovaj kuvar se od drugih razlikuje i po tome što su prvi put kod nas dati podaci o glikemijskom indeksu namirnica i o glikemijskom opterećenju. Ova dva pojma su svoj puni značaj za ishranu osoba sa dijabetesom u svetu dobila u skorije vreme (prvi put se pominju početkom 80-ih godina), a kod nas još uvek nemaju pravo mesto u sistemu edukacije.

Glikemijski (slatki) indeks (u tabelama u receptima GI) predstavlja brzinu kojom se povećava nivo šećera u krvi posle uzimanja određene vrste hrane, a zavisi od vrste šećera u hrani (misli se na ugljene hidrate) i od količine dijetnih vlakana. Glikemijski indeks može biti nizak (do 55 – jogurt, mleko, skoro svo voće, skoro svo povrće, kuvani špageti, ovseno i ječmeno integralno brašno, koštunjavo voće...), srednji (56-69 – banane, kajsije, kuvana cvekla, ražano i heljdino integralno brašno...) i visok (preko 70 – lubenica, paškanat koren, beli pirinač, kukuruzno brašno...). Da bi regulacija glikemije bila optimalna potrebno je kombinovati namirnice sa nižim i višim glikemijskim indeksima. U kuvaru Čarobna kuhinja date su vrednosti glikemijskih indeksa za gotova jela.

Glikemijsko opterećenje (u tabelama u receptima GO), za razliku od glikemijskog indeksa, zavisi i od količine unetih ugljenih hidrata, tj. predstavlja opterećenje organizma glukozom. To znači da i namirnice sa niskim glikemijskim indeksom mogu izazvati značajniji porast nivoa glukoze u krvi, kada se unose u velikim količinama, kao što i namirnice sa visokim glikemijskim indeksom mogu izazvati malo opterećenje ako imaju malo ugljenih hidrata (npr. lubenica) ili se unose u malim količinama. Za pravilnu regulaciju glikemije potrebno je poznavati i glikemijski indeks i glikemijsko optererećenje za određenu namirnicu. Preporučena dnevna vrednost za glikemijsko opterećenje je oko 100, a može se kretati od niskog (60) do visokog (180). U Čarobnoj kuhinji su date vrednosti glikemijskih opterećenja za gotova jela.

Dijetna vlakna (u tabelama u receptima DV) imaju posebno mesto u zdravoj ishrani. Ona nemaju energetsku vrednost, a s obzirom da ljudskom organizmu nedostaju enzimi za njihovo varenje, prelaze u donje delove digestivnog trakta nesvarena. Dijetna vlakna u želucu upijaju vodu i bubre pa daju osećaj sitosti. Usporavaju varenje i smanjuju skokove šećera u krvi. Ima ih u voću i povrću, naročito u mahunarkama, u integralnim žitaricama, mekinjama, koštunjavom voću... Dnevne potrebe u dijetnim vlaknima za odrasle osobe su između 20 i 30g, a za decu preko 2 godine se računaju tako što se na broj godina doda 5g dijetnih vlakana. Dijetna vlakna se oduzimaju od ukupne količine ugljenih hidrata i ne računaju se pri doziranju insulina i lekova.

Kuvar Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom bi trebalo da vam omogući da, pripremajući hranu po receptima koji su uobičajeni u našoj svakodnevnoj kuhinji, brzo i lako ovladate brojanjem ugljenih hidrata, lakše regulišete dijabetes i sebi i svojoj porodici omogućite uživanje u svakom obroku!

Prijatno!NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...