Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

MastiMasti

Masti (u tabelama u receptima M) u organizmu imaju višestruku ulogu. Pored obezbeđivanja potrebne energije, masti ulaze u sastav svih ćelijskih membrana, imaju zadatak pre­nosa (transporta) vitamina A, D, E i K, rastvorlji­vih u masti. Štite organe poput jetre, srca, bubrega, štite organi­zam od temperaturnih “šokova” pri naglim promenama temperature okoline, učestvuju u procesu zadržavanja kalcijuma u zubima i kostima, jer prenose vitamin D.

Postoji razlika među pojedi­nim mastima u njihovu hemijskom sastavu, i upravo ta različitost određuje koje su masti dobre, a koje loše. Masti se, uglavnom, sastoje od glicerola i materija koje nazivamo masnim kiseli­nama, različitih među sobom po sastavu.

Zasićene masne kiseline služe, uglavnom, kao izvor energije i nalaze se u mastima životinjskog porekla (mast, loj, puter, margarin), koje su na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju.

Mononezasićene masne kiseline ulaze u sastav namirnica biljnog porekla i nazivamo ih biljnim uljima. Najrasprostranjenija mononezasićena masna kiselina jeste oleinska, glavni sastojak maslinovog ulja.

Polinezasićene masne kiseline ulaze u sastav biljnih ulja, poput suncokretovog, kukuruznog i susamovog, a najpoznatija je linolna kiselina kojom je posebno bogata plava riba.

Trans-masne kiseline su biološki neaktivni oblici i u našem organizmu deluju isto kao i zasićene masne kiseline. Nalaze se u prirodnom sastavu nekih namirnica, ali se u većim količinama nalaze u hidrogenizovanim mastima – tvrdom i mekom margarinu, proizvodima na bazi margarina, pavlake i putera, biljnim uljima lošeg kvaliteta, prženoj i pečenoj hrani.NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...