Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Jagoda JorgaJagoda Jorga

juni 2010.

"Nutritivna terapija je bila i ostala važan sastavni deo lečenja i samolečenja dijabetesa. Ciljevi terapije, koje su postavila internacionalna medicinska stručna udruženja, jesu održanje ili poboljšanje kvaliteta života i zdravlja kao i prevencija i lečenje akutnih i dugoročnih komplikacija dijabetesa i pridruženih bolesti.

Kad se to pročita, logično proizilaze i preporuke za ishranu koja se u svojoj suštini ne razlikuje od ishrane ostalih ljudi. Medicinska istraživanja sprovedena poslednjih godina dovela su do bitnih izmena u nutritivnoj terapiji koju kliničari propisuju svojim pacijentima sa dijabetesom, ali, i pored toga, vladaju velike zablude kada je u pitanju unos ugljenih hidtrata, a posebno šećera.

Naime, dugo se verovalo da je unos šećera uzrok pojave dijabetesa, koji je kod nas i preveden kao "šećerna bolest". Ranije se verovalo da se šećer, tzv. "beli ili kristalni", vari i apsorbuje brže od drugih ugljenih hidrata i tako pogoršava stanje hiperglikemije. Mnoge studije koje su se bavile pitanjem "glikemijskog indeksa" pokazale su da je to netačno i da namirnice koje sadrže skrob ili neke druge šećere mogu dovesti do većeg skoka šećera u krvi.

Takođe se kaže da ukupan unos ugljenih hidrata treba da bude na nivou od 50 do 55% ukupnih kalorija. Kako će organizam reagovati na određenu hranu zavisi od ukupne količine unetih ugljenih hidrata, odnosno od pripreme i načina kuvanja namirnica, kao i od karakteristika pojedinih ugljenih hidrata. Odabir namirnica niskog glikemijskog indeksa unutar iste grupe namirnica pomaže u optimalizaciji glikemijske kontrole, iz čega proizilazi da glikemijski indeks, ali i ukupno optrećenje ugljenim hidratima, postaju važan elemenat planiranja ishrane i postizanja ciljeva koju nutritivna terapija treba da omogući.

I kada sve ovo teoretski razložite roditeljima dece sa dijabetesom ili odrasloj osobi sa diabetesom, neminovno sledi ono najvažnije praktično pitanje "doktore, šta ja da jedem?". To je deo priče koji se zove samolečenje, odnosno potreba da pacijent aktivno učestvuje u lečenju svoje bolesti.

Upravo nam to, na zanimljiv, ali pre svega činjenično potkrepljen način, nudi priručnik za svakodnevnu ishranu osoba sa dijabetesom pod nazivom "Čarobna kuhinja", nazivom koji zaista odgovara sadržini. U najnovijem broju "Čarobne kuhinje", sa podnaslovom "Poslastice", autorka Violeta Orešković pokazuje svu raskoš mogućnosti u kuhinji. Autorka i ovde, kao i u prethodno objavljenim sveskama, daje mogućnost da se na matematički besprekoran način unos šećera usaglasi sa potrebama u insulinu i tako osobama sa dijabetesom omogućava da, u dogovoru sa svojim lekarom, ove recepte koriste u svakodnevnom životu.

Na osnovu svog dugogodišnjeg bavljenja ishranom i nutritivnom terapijom različitih bolesti, srećući se svakodnevno sa pacijentima koji bez terapije ne mogu držati bolest pod kontrolom, preporučujem ovaj kuvar prevashodno osobama sa dijabetesom, ali i svima koji vode računa o svom zdravlju."NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...