Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Dr Teodora beljićDr Teodora beljić

novembar 2012.

Svaka tradicija u današnjem vremenu je podvig, a kuvar za osobe sa dijabetesom, Violete Orešković, je podvig nad podvizima. Zašto? Zato što g-đa Orešković četiri godine istrajava u naporima da sazna, proveri i poduči, tako što svaki recept sama osmisli, svaki sama skuva i isproba, a onda u vidu ovog kuvara ponudi javnosti. Zašto javnosti, a ne samo čitalaštvu? Uverena sam da onaj ko uspe da za 4 godine, u 12 knjiga, objavi 450 recepata za predjela, jela, poslastice..., u okviru kojih su i informacije o namirnicama, namenjenih osobama koje muče muku sa gojaznošću i dijabetesom, podleže sudu javnosti kao javna ličnost, koja uspeva u poslu kojim se bavi i koja tu javnost u svom domenu oblikuje i definiše.

Novim kuvarom g-đa Orešković se oprobala i u pripremi posnih jela sa ribom i morskim plodovima, a objavljivanje ove knjige se poklapa sa sezonom slava i Božićnim postom i već tradicionalnim ribljim jelovnikom. Kao i ranije, degustatori i kuvari-majstori, navijači i obični uživaoci, imaju priliku da saznaju i koliko je ovo što spremaju “posno”, tj. koliko masti, koliko ugljenih hidrata i proteina ima u porciji. Saznaće i koliki je tzv. glikemijski indeks tj. kakav uticaj ima to što jedu na nivo šećera u krvi i na njihov pankreas i organe za varenje. I naravno, ni ovaj kuvar, kao ni prethodni, nije tu zato da nešto ukine ili zabrani, već da svakom da izbor i mogućnost da se sam opredeli koliko će čega pojesti i kako će to uticati na njegov organizam.

I evo, meni je pripala čast da i za ovaj deseti, jubilarni, kao i onaj prvi kuvar od pre 4 godine, napišem predgovor. U mom slučaju, ovo je predgovor ne samo nekog iz materije već i nekog  ko je i sam vođen principima koje, i ovim jubilarnim kuvarom, gospođa Violeta tako nenametljivo, ali ništa manje efikasno, promoviše.

I na kraju, volela bih da vidim taj kuvar u torbama mojih pacijenata i mojih studenata, a da onda, jednom, neko ko prati rad Violete Orešković to njeno umeće, konačno nazove “Violetin kuvar”! I da onda taj “Violetin kuvar” postane ono isto što i našim bakama onaj njihov, tada famozni, “Bakin kuvar”!

Neka vam i ovaj jubilarni, deseti Violetin kuvar bude uživanje bar kao i meni onih prethodnih Violetinih devet! Živeli! Na zdravlje!
NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...