Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Dr Tatjana Milenković, endokrinologDr Tatjana Milenković, endokrinolog

Novembar 2013.

"Imam izuzetnu čast i zadovoljstvo da ovim predgovorom učestvujem u nečemu što smatram veoma korisnim i lepim, kako sa aspekta pedijatrijskog endokrinologa, tako i sa aspekta roditelja  kome je zdrava i kvalitetna ishrana dece veoma važna.

Malo je bolesti koje do te mere zahtevaju prilagođavanje na novu životnu situaciju kao što je to dijabetes melitus tipa 1, pogotovu kada je reč o deci. Pravilna ishrana, zajedno sa svakodnevnom fizičkom aktivnošću i insulinom, predstavlja veoma bitan činilac u terapiji dijabetesa i ostvarenju dobre metaboličke kontrole. U vremenu u kome brza hrana postaje dominantna u ishrani dece, a kod kuće se sve ređe kuva i jede kašikom, kuvar sa receptima za pripremanje zdravih, ali istovremeno veoma ukusnih i dekorativnih obroka, predstavlja pravo blago. Iako su preporuke za ishranu deteta sa dijabetesom iste kao za dete bez dijabetesa, istog uzrasta i pola, za mnoge porodice koje imaju dete sa novootkrivenim dijabetesom, ishrana predstavlja veliki izazov. Glavni razlog je taj što su pre postavljanja dijagnoze deca često malo, ili ni malo, unosila kuvanu hranu, sveže voće i povrće, a kalorijski unos obezbeđivala kroz velike količine slatkiša, sokova i grickalica. Novonastala situacija zahteva od cele porodice prelazak na zdravu ishranu, a tu je „Čarobna kuhinja“ od neprocenjive koristi.

Sa novim izdanjem u kome se nalaze recepti za predjela koja mogu da se serviraju i kao kompletan doručak ili večera, biće pokriveni praktično svi obroci u danu, uključujući i proslave i periode posta.

Poseban značaj ima činjenica da je u „Čarobnoj kuhinji“ za svaki obrok izračunata količina ugljenih hidrata u 100g pripremljenog obroka. To je izuzetno važno zbog toga što sve veći broj dece u lečenju koristi insulinske analoge, putem subkutanih injekcija ili portabilne insulinske pumpe, a dobro je poznato da je za doziranje ovih insulina neophodno korišćenje insulinsko-ugljenohidratnog odnosa. Kako je izračunavanje ugljenih hidrata u obroku koji sadrži veći broj namirnica nekada teško proceniti, već izračunata količina pomaže da se mnogo lakše i preciznije odredi doza insulina, a samim tim izbegnu i hipo i hiperglikemija posle obroka.

U novom izdanju „Čarobne kuhinje“,  gospođa Orešković nam je još jednom pokazala da nema nikakvog razloga da ishrana dece i odraslih sa dijabetesom bude monotona. Kao neiscrpni izvor novih ideja, Violeta nam nudi kombinacije lepih, zdravih  i primamljivih obroka koji mogu  i treba da se nađu na stolu svakog ko želi da se hrani kvalitetno i da istovremeno zadovolji sva svoja čula.

Činjenica da se na svim prodajnim mestima „Čarobna kuhinja“ rasproda za tili čas dovoljno govori o tome kakvo mišljenje o njoj imaju roditelji dece sa dijabetesom kao i odrasle osobe koje vode računa o ishrani.

Sve čestitke za dosadašnji trud i doprinos lakšem i lepšem životu dece i odraslih sa dijabetesom! Iskreno se nadam da se gospođa Orešković, inženjer, slikar, kuvarica i majka mladića sa dijabetesom, nikada neće umoriti od ovog posla koji nam svima toliko mnogo znači."NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...