Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Čarobna kuhinja 9 - Ukusi Mediterana 2, maj 2012.Čarobna kuhinja 9 - Ukusi Mediterana 2, maj 2012.

Dragi čitaoci,

“Čarobna kuhinja” upravo ulazi u četvrtu godinu svog postojanja. Pred vama je jedanaesta knjiga, što znači da je do sada objavljeno oko 400 različitih recepata za supe, čorbe, pite, paste, kuvana jela, priloge i razne poslastice. Nadam se da ste uživali, kako u pripremanju tako i u konzumiranju ovih jela bar onoliko koliko i moja porodica i ja.

Nadam se i da smo zajedno uspeli da pomerimo neke granice u razmišljanju o dijabetesu i da na neki način promenimo ugao gledanja na ovaj poremećaj.
Ideja koja je dovela do nastanka ovog kuvara mene i dalje nosi u istom pravcu. Nema zabranjene hrane, postoji samo zdrava i uravnotežena ishrana i pravilno doziranje terapije. Zato kuvar i jeste veseo, šaren i optimističan... Zato u njemu možete pronaći recepte za sarmu, proju, baklave, tiramisu, razne torte, tufahije, poparu, sendviče, čokoladne kuglice, lazanje... jednom rečju, sve što se nalazi i u bilo kom drugom kuvaru.

Do sada sam birala recepte iz naše, domaće kuhinje, ali i iz raznih drugih kultura i svetova. Mnogi od njih su i za moju porodicu bili prijatno iznenađenje, pa se sada redovno nalaze na našoj trpezi. Ipak, Mediteranska kuhinja je nešto što nam najviše odgovara i čemu se, nekako, uvek vraćamo. Ovakav način ishrane podrazumeva uživanje i u jelu i u njegovoj pripremi, i zbog svoje jednostavnosti može lako da se primeni u savremenom načinu života. Zbog brzog pripremanja hrane najveći deo hranljivih materija ostaje i posle pripreme sačuvan u obroku, a obilje začina i različitih aroma čini mediteransku kuhinju veoma ukusnom.

Zato vam u ovom broju “Čarobne kuhinje” po drugi put nudim recepte sa obiljem maslinovog ulja i belog luka, povrća, ribe i plodova mora, posnih mesa, žitarica, koštunjavih plodova, vina i začina, začina, začina...

Prijatno!NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...