Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Čarobna kuhinja 7 - Zdrava "brza" hrana, jun 2011.Čarobna kuhinja 7 - Zdrava "brza" hrana, jun 2011.

Šta je, u stvari, “brza hrana”?

Trebalo bi da ovaj pojam označava hranu koja se brzo sprema i koja ne zahteva da se u kuhinji provodi mnogo vremena. Trebalo bi da to znači da u kratkom vremenu spremimo obrok koji će našem organizmu obezbediti sve potrebne vitamine i minerale, gradivne materije, energiju... Trebalo bi da nas savremeni način života navodi da unapređujemo i poboljšavamo način ishrane i da ga prilagođavamo vremenu koje možemo da izdvojimo za pripremanje hrane, ali ne po cenu dobrog zdravlja. Trebalo bi...

Na žalost, nije onako kako bi trebalo da bude.

Danas pojam “brza hrana” označava hranu bogatu masnoćama i prostim ugljanim hidratima, a siromašnu, vitaminima, mineralima i dijetnim vlaknima. Nedostatak vremena, tempo kojim živimo, zaposlenost, trka za novcem, neinformisanost, nezainteresovanost.... predstavljaju samo neke od razloga koji nas navode da “s nogu” pojedemo hamburger, popijemo čašu gaziranog soka i... jurimo dalje! Šta se za to vreme događa u našem organizmu?
Organizam dobije energiju koja mu je u tom trenutku potrebna, ali iz čega? Najvećim delom iz masti. I šta dobije još? Praktično ništa... Sve ono što je organizmu potrebno da bismo bili zdravi, lepi i dobro raspoloženi nalazi se u namirnicama za koje nema mesta u onome što podrazumeva opšteprihvaćeni pojam “brza hrana”.

U ovom broju “Čarobne kuhinje” pokušala sam da pokažem da brza hrana može da bude baš ono što je i bila početna ideja – zdrav, hranljiv obrok koji se brzo sprema. Obrok koji se sprema sa što manje termičke obrade namirnica, sa što više svežeg povrća, voća, “zeleniša”, integralnog hleba... Obrok sa što više boja!

Kao protivnik bilo kakvih restrikcija i krajnosti u ishrani, u kuvaru sam dala recepte i za nekoliko jela koja imaju veći sadržaj masnoće, ali koja svi volimo i ipak pojedemo. Napravljene su malo drugačije kombinacije namirnica, njihov malo drugačiji odnos nego što je uobičajeno, a ako, recimo, topli sendvič sa jajetom pojedete uz zelenu salatu ili salatu od rukole i jogurt ipak ćete dobiti hranljiv obrok koji ne treba da bude osnova vašeg načina ishrane, ali nije potrebno ni da ga se odreknete.

Pored različitih salata i brusketa, koji predstavljaju “moderne” obroke, tu su i ona jela koja pamtimo iz detinjstva, koja su pripremale naše mame i bake, a koja su danas nepravedno proterana iz naših jelovnika, kao što su popara i cicvara!
Zanimljivi, kratki tekstovi otkriće vam poreklo nekih jela i namirnica, legende vezane za njihov nastanak, imena njihovih kreatora ...

Nadam se da ćete uz ovaj broj “Čarobne kuhinje” uživati i u čitanju i u kuvanju!

Prijatno!NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...