Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Čarobna kuhinja 5 - Posna jela, oktobar 2010.Čarobna kuhinja 5 - Posna jela, oktobar 2010.

Post se od davnina smatra načinom lečenja, a posebno preventivom u očuvanja zdravlja. U petom veku pre nove ere, starogrčki matematičar i otac medicine Hipokrat savetovao je bolesnima da se leče postom, vežbanjem i čistim vazduhom.

Post je jedan od najboljih načina regulisanja, pročišćavanja i obnavljanja, a samim tim i očuvanja zdravlja sistema za varenje, tj. celokupnog metabolizma. Postom se svi organi i sve ćelije u organizmu obnavljaju i čiste od štetnih materija, pa se ljudi posle posta osećaju kao “novi”. Ovakvo čišćenje organizma (detoksikacija) jača imuni sistem, smanjuje opterećenje srca i krvnih sudova, omogućava bolje snabdevanje ćelija kiseonikom, podstiče smanjivanje unutrašnjih masnih naslaga, a time i smanjenje holesterola, zateže kožu i vezivna tkiva...

U savremenoj svakodnevici, kada smo izloženi raznim vrstama stresa i neurednoj ishrani, kada udišemo zagađen vazduh i unosimo u organizam industrijski hranu, post je jedan od jednostavnijih načina da učinimo puno toga dobrog za organizam, ali i za naše duhovno i psihološko zdravlje.
Pred nama su jesen i zima, godišnja doba kada se manje krećemo i kada su duge šetnje i bavljenje sportom na čistom vazduhu nešto što ćemo još dugo čekati. Temperatura vazduha će biti sve niža i organizam će imati potrebu da se zagreje i pripremi za zimu. Odatle potiče i potreba da se unosi više hrane, a naša domaća kuhinja podrazumeva da ta hrana bude jaka, teška, masna...

Zato vam novo, peto izdanje “Čarobne kuhinje” nudi mogućnost da takve navike promenite i da pomognete svom organizmu da “prebrodi” zimu u punoj snazi i kondiciji. Onima koji poste iz religioznih razloga, kao i onima koji to čine zbog zdravlja, ovaj broj nudi mogućnost da uživaju u zdravoj i ukusnoj hrani uz, kao i do sada, dat nutritivni sastav za 100 grama gotovog jela, glikemijske indekse i glikemijska opterećenja.

U ovom broju ćete pronaći recepte za jela od kojih ste neka već i sami spremali, a niste ni primetili da spadaju u posna (prebranac, razne čorbe od povrća, pita sa jabukama ili višnjama...), ili ste ih probali na posnim slavama kod prijatelja, a tu si i recepti za slavski kolač i žito − praktična pomoć pred slave koje padaju u vreme Božićnog posta.

U prethodnim izdanjima je, takođe, bilo recepata za posna jela − Rafaelo kuglice, razni prilozi od povrća, jela od morskih plodova i pečuraka, posebno u trećem izdanju kuvara, sa podnaslovom “Ukusi Mediterana” pa je ovo izdanje, na neki način, dopuna onih prethodnih.

Obradujte svoj organizam, olakšajte mu zimske dane i, uz uživanje u jelima iz ovog broja, pobrinite se za svoje zdravlje na pravi način.

Prijatno!NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...