Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Čarobna kuhinja 4 - Poslastice, jun 2010.Čarobna kuhinja 4 - Poslastice, jun 2010.

Novo, četvrto izdanje “Čarobne kuhinje” nastavlja niz tematskih izdanja, započet “Ukusima Mediterana”. Već sam podnaslov “Poslastice” nagoveštava pokušaj suprotstavljanja jednoj od najvećih zabluda vezanih za dijabetes – zabrani uživanja u slatkišima. Iskustvo moje porodice sa pripremanjem kolača i njihovim uključivanjem u svakodnevnu ishranu pokazuje da ova vrsta hrane ne remeti dobru regulaciju dijabetesa, i još jednom potvrđuje da ne postoji zabranjena hrana, već samo pravilna primena terapije.

Ono što je važno i što je neophodno znati o svakom obroku, a samim tim i o onom koji sadrži kolač, jeste njegov nutritivni sastav, posebno količina ugljenih hidrata, koja predstavlja osnovu za doziranje insulina, pa se, u tom smislu, slatkiši ne razlikuju od bilo kog drugog činioca obroka.

Na stranicama koje slede pronaći ćete poslastice koje su pravile još naše bake, izazove za one za koje nema pravog kulinarskog užitka bez čokolade, slatkiše sa voćem koji pripadaju svakom vremenu... kao i one savremene, lagane, slatkasto-kiselkaste, sa sirom, jogurtom, paradajzom i još po nečim od čega niste ni sanjali da može da se napravi kolač. Tu su i torte i kolači koji se ne peku, omiljeni u svakodnevnici koja nam nameće svoj ritam, ali i oni koje možete pronaći gotove u nekim našim poslastičarnicama.

Ovaj broj “Čarobne kuhinje” donosi informacije o različitim zaslađivačima, prirodnim i veštačkim, sa idejom da se razbije strah od korišćenja zamena za šećer, koji bi iz ishrane trebalo da izbace svi, a ne samo oni koji imaju problema sa dijabetesom.

Novo u kuvaru su i zanimljivosti i objašnjenja nekih manje poznatih pojmova, ispisane plavim tekstom i obeležene malom Zemljinom loptom, dok zeleni list i dalje obeležava tekst koji daje korisne informacije o namirnicama.

Namirnice od kojih su kolači napravljeni su, kao i u prethodnim brojevima kuvara, izabrane kako zbog svog nutritivnog sastava, tako i zbog mogućnosti da se nabave u većini naših prodavnica. Ovseno brašno, krem sir sa 0% mlečne masti, jogurt i mleko sa smanjenim procentom masnoće, dijetalni šlag, čokolade i džemovi sa fruktozom, sokovi bez dodatog šećera, cimet, čitava paleta zaslađivača... Sve to vam omogućava da brzo i lako pripremite svoju omiljenu poslasticu, da uz pravilno računanje ugljenih hidrata lako regulišete svoj dijabetes, i da sa svojom porodicom uživate u svakom obroku!

I zato... kolači, kolačići, biskviti, frapei, sladoledi, torte, musevi, panakote, pudinzi, ledene poslastice...

Prijatno!NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...