Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Čarobna kuhinja 3 - Ukusi Mediterana, februar 2010.Čarobna kuhinja 3 - Ukusi Mediterana,                 februar 2010.

Trećim izdanjem “Čarobne kuhinje” započinje objavljivanja tematskih izdanja kuvara. Na samom početku tog niza je Mediteranska kuhinja, kao način ishrane koji podrazumeva uživanje i u jelu i u njegovoj pripremi, i zbog svoje jednostavnosti može lako da se primeni u savremenom načinu života. Namenjena je svima koji žele da se hrane zdravije, da se osećaju lako i puni energije, da preduprede razna oboljenja, što se odnosi i na osobe sa dijabetesom koje se, naravno, ne izdvajaju od drugih.

Ishranu na obalama Sredozemnog mora karakteriše brzo pripremanje hrane pa najveći deo hranljivih materija ostaje i posle pripreme sačuvan u obroku, a obilje začina i različitih aroma čini mediteransku kuhinju veoma ukusnom. Upravo zbog tog spoja kvaliteta, izuzetnog ukusa i jednostavnosti, mediteranska kuhinja je popularna i često pripremana i izvan područja Mediterana.

Među mediteranskim zemljama postoje regionalne razlike u pripremanju hrane, pa se grčka kuhinja maslina i vina razlikuje od pripreme jela na “francuski” način, kao i od italijanskog poimanja hrane kao “istinskog užitka” dok samo u Španiji postoji onoliko različitih kuhinja i odnosa prema hrani koliko i regija. Ipak, osnova mediteranskog načina prehrane je svuda ista: obilje svežeg voća i povrća, maslinovo ulje i beli luk, riba i plodovi mora, posna mesa, žitarice, koštunjavi plodovi, crveno vino i začini, začini, začini...

Francuska kuhinja se smatra jednom od najprefinjenijih na svetu - obilje lekovitih začina, kuvanog povrća, artičoke, špargle, celer i, samo za ovu kuhinju tako karakterističnih sosova koji čine hranu bogatom i ukusnom. Osim poznatih francuskih sireva, mleko i mlečni proizvodi se retko nalaze na francuskoj trpezi, a crveno vino je neizostavni sastojak, kako u pripremi jela tako i kao savršena pratnja obrocima.

Italijansku kuhinju odlikuju paste, pice, origano, paradajz, parmezan, balzamiko sirće, dobar espreso, sladoled i... Tiramisu. Skoro isto kao i samu hranu, Italijani obožavaju obrok u društvu porodice i prijatelja, kao istinsko uživanje za sva čula.

Na hrvatskom i crnogorskom primorju kuhinja se zasniva na prirodnim bogatstvima mora i kopna - ribi i plodovima mora, grožđu i vinu, maslinama i maslinovom ulju, ovčijem i kozijem mesu, smokvama, samoniklom bilju i mirisnim začinima.

Arapski svet na jugoistočnim obalama Mediterana odlikuje veština sjedinjavanja začina, različitih ukusa i mirisa. Korijander, šafran, nana, ekstrakti citrusnog voća i jestivog cveća (geranijum, pomorandžin cvet, latice ruža...) obogaćuju jela od ribe, povrća i mesa, od koga se najviše koristi ovčetina.

Nova “Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom” vam u izdanju “Ukusi Mediterana” nudi po nešto iz ovih kuhinja i, kao i do sada, treba da vam omogući da, pripremajući hranu po datim receptima, brzo i lako ovladate brojanjem ugljenih hidrata, lakše regulišete dijabetes i sebi i svojoj porodici omogućite uživanje u svakom obroku!

Prijatno!NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...