Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Čarobna kuhinja 2, oktobar 2009.Čarobna kuhinja 2, oktobar 2009.

Pred vama je drugo izdanje “Čarobne kuhinje”, sa novim receptima, novim informacijama o namirnicima i načinu njihovog spremanja, sa novim savetima vezanim za ishranu osoba sa dijabetesom... ali nastalo sa istom idejom kao i prethodno, da se hrana posmatra na jedan novi način.

Zbirku recepata i dalje čine jela jednostavna za pripremanje, sačinjena od namirnica koje se lako mogu pronaći u našim prodavnicama i na pijacama, ali sada među njima ima po neki recept i za one koji vole jela od ribe i morskih plodova, kao i za one koji su više okrenuti biljnoj hrani. Nova iskustva koja su stečena između ova dva izdanja samo su još više učvrstila stav da treba prihvatiti savremena shvatanja o dijabetesu prema kojima ne postoji zabranjena hrana, već samo pravilno doziranje insulina i lekova.

U ovoj zbirci recepata se i dalje insistira na merenju hrane sa namerom da se ono vrlo brzo pretvori u vizuelno sagledavanje količine samih namirnica, ali i pripremljenih jela. Radi se o podacima koji se vrlo brzo i lako uče, a posle samo nekoliko merenja, lako se zapamti kako izgleda 100g graška ili 100g pirinča, kolika je kruška od 150g ili parče hleba od 40g, kao i kako izgleda u vašem tanjiru 300g pileće paste ili nekog drugog jela. 

U ovom kuvaru su prvi put kod nas dati podaci o glikemijskom indeksu i o glikemijskom opterećenju namirnica i pripremljenih jela. Ova dva pojma su svoj puni značaj za ishranu osoba sa dijabetesom u svetu dobila u skorije vreme (prvi put se pominju početkom 80-ih godina), a kod nas još uvek nemaju pravo mesto u sistemu edukacije.

Glikemijski (slatki) indeks (u tabelama u receptima GI) predstavlja brzinu kojom se povećava nivo šećera u krvi posle uzimanja određene vrste hrane, a zavisi od vrste šećera u hrani (misli se na ugljene hidrate) i od količine dijetnih vlakana. Glikemijski indeks može biti nizak (do 55 – jogurt, mleko, skoro svo voće, skoro svo povrće, kuvani špageti, ovseno i ječmeno integralno brašno, koštunjavo voće...), srednji (56-69 – banane, kajsije, kuvana cvekla, ražano i heljdino integralno brašno...) i visok (preko 70 – lubenica, paškanat koren, beli pirinač, kukuruzno brašno...). Da bi regulacija glikemije bila optimalna potrebno je kombinovati namirnice sa nižim i višim glikemijskim indeksima. U kuvaru “Čarobna kuhinja” date su vrednosti glikemijskih indeksa za gotova jela.

Glikemijsko opterećenje (u tabelama u receptima GO), za razliku od glikemijskog indeksa, zavisi i od količine unetih ugljenih hidrata, tj. predstavlja opterećenje organizma glukozom. To znači da i namirnice sa niskim glikemijskim indeksom mogu izazvati značajniji porast nivoa glukoze u krvi, kada se unose u velikim količinama, kao što i namirnice sa visokim glikemijskim indeksom mogu izazvati malo opterećenje ako imaju malo ugljenih hidrata (npr. lubenica) ili se unose u malim količinama. Za pravilnu regulaciju glikemije potrebno je poznavati i glikemijski indeks i glikemijsko optererećenje za određenu namirnicu. Preporučena dnevna vrednost za glikemijsko opterećenje je oko 100, a može se kretati od niskog (60) do visokog (180). U “Čarobnoj kuhinji” su date vrednosti glikemijskih opterećenja za gotova jela.

Dijetna vlakna (u tabelama u receptima DV) imaju posebno mesto u zdravoj ishrani. Ona nemaju energetsku vrednost, a s obzirom da ljudskom organizmu nedostaju enzimi za njihovo varenje, prelaze u donje delove digestivnog trakta nesvarena. Dijetna vlakna u želucu upijaju vodu i bubre pa daju osećaj sitosti. Usporavaju varenje i smanjuju skokove šećera u krvi. Ima ih u voću i povrću, naročito u mahunarkama, u integralnim žitaricama, mekinjama, koštunjavom voću... Dnevne potrebe u dijetnim vlaknima za odrasle osobe su između 20 i 30g, a za decu preko 2 godine se računaju tako što se na broj godina doda 5g dijetnih vlakana. Dijetna vlakna se oduzimaju od ukupne količine ugljenih hidrata i ne računaju se pri doziranju insulina i lekova.

Kuvar “Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom” bi trebalo da vam omogući da, pripremajući hranu po receptima koji su uobičajeni u našoj svakodnevnoj kuhinji, brzo i lako ovladate brojanjem ugljenih hidrata, lakše regulišete dijabetes i sebi i svojoj porodici omogućite uživanje u svakom obroku!

Prijatno!



NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...