Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Čarobna kuhinja 14 - Pite, paste, jela sa mlevenim mesom - novembar 2014.Čarobna kuhinja 14 - Pite, paste, jela sa mlevenim mesom - novembar 2014.

Dragi čitaoci,

Pred vama je četrnaesta knjiga “Čarobne kuhinje” i šesta zima u kojoj će vam recepti iz ovog kuvara, nadam se, ulepšati zimske obroke i olakšati njihovo pripremanje.

Do sada je veliki broj tema prošao kroz “Čarobnu kuhinju”, od Poslastica, Zdrave “brze” hrane, Domaće kuhinje, Ukusa Mediterana, Posnih jela, Salata... pa sve do recepata karakterističnih za kuhinje iz različitih delova sveta. Uobličene su u preko 600 recepata i zato mi ovog puta nije bilo lako da izaberem temu za novu knjigu.

Iako su se u većini knjiga do sada pojavljivali recepti za jela sa mlevenim mesom učinilo mi se da je ova tema neiscrpna i da daje obilje novih mogućnosti. Mislim da su jela sa mlevenim mesom na neki način jednostavna za pripremanje, uspeh je gotovo zagarantovan, a posebno ih rado jedu deca.
Osim toga, dolazi nam zima, hladno vreme kada su “jača” i “teža” jela ipak češće na našim trpezama nego u toplijim danima, a to podrazumeva obavezno korišćenje mesa. U novim receptima se koristi juneće, svinjsko, pileće i riblje mleveno meso, pa će se za svakoga naći ponešto.

Još jedan razlog me je naveo da se odlučim baš za ovu temu. U prethodnom kuvaru “Poslastice sa voćem” objavljeni su recepti samo za kolače, pa sam pomislila da bi bilo dobro da ih u ovoj knjizi preskočim, da ipak ne preteramo.

Jela sam podelila u nekoliko tematskih celina. Prvu čine supe i čorbe sa mlevenim mesom i priznajem da sam i sama bila prijatno iznenađena mnoštvom mogućnosti i bogatstvom ukusa i tekstura koje pružaju onima za koje nema ručka “bez kašike”.

U drugoj grupi su pite i testa, neke malo neobične, sa ajvarom, jogurtom, belim lukom... probajte, dopašće vam se!

Treću grupu čine različite paste, namenjene onima koji žele u “težoj” hrani da pronađu onu “lakšu”, a u četvrtoj grupi je sve ostalo: pljeskavice, ćevapčići, uštipci, ćuftice...

Za sledeći kuvar, koji će biti objavljen na proleće, pripremam nešto lagano, pa zato uživajte u jelima od mlevenog mesa, obogatite ih prilozima od povrća i salatama i ne preterujte sa kolačima!

Prijatno!NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...