Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Čarobna kuhinja 13 - Poslastice sa voćem, jun 2014.Čarobna kuhinja 13 - Poslastice sa voćem,                       jun 2014.

Dragi čitaoci,

na pragu smo leta, godišnjeg doba kada su pijace i prodavnice prepune svežeg voća i povrća, kada sve oko nas “pršti” od boja i mirisa, i kada svi oni koji žele zdravo da se hrane mogu i treba da iskoriste tu bogatu ponudu.

Na pragu smo i letnjeg školskog raspusta, vremena polaganja raznih prijemnih ispita, proslava završetka školovanja... U svemu tome misli se, nekako prirodno, više okreću deci. Novom knjigom sam poželela prvenstveno da obradujem najmlađe, decu i mlade sa dijabetesom, i ponudim im recepte za različite poslastice, za ono što znam da ih, kada je hrana u pitanju, najviše raduje. Iz te kombinacije mojih želja i mogućnosti koje nam pružaju zelene pijace nastale su “Poslastice sa voćem”.

Pred vama je sedamnaesta knjiga “Čarobne kuhinje”, sa novih četrdesetak recepata za kolače, sladolede, voćne salate, puding dezerte, kremove..., a sve sa voćem. Tu su i kompoti, na neki način potisnuti iz svakodnevne moderne ishrane, a ustvari sa odličnim nutritivnim sastavom i niskim glikemijskim indeksom. Uz to, podsećaju nas i na naše bake...

Iako se u nekim receptima koristi egzotično tropsko voće, kao što je mango, ipak se namirnice iz svih recepata mogu vrlo lako pronaći u skoro svim našim prodavnicama.

U novoj knjizi je korišćen i prirodni zaslađivač od biljke Stevia, koji se kod nas pojavio nedavno, pa će na taj način osobe sa dijabetesom dobiti mogućnost da u svoju ishranu unesu i novi proizvod koji treba da doprinese poboljšanju njihovog poremećaja. Ovom prilikom sam u receptima koristila samo tečni zaslađivač Stevia, a uz njega sam ostavila i mogućnost korišćenja zaslađivača na koje ste navikli.

Ono u čemu sam beskrajno uživala pripremajući novu knjigu je fotografisanje svakog kolača, pudinga, krema... Slike su šarene, vesele i, za mene, nekako “roze”! Moji ukućani su, naravno, najviše uživali u “mljackanju”.

Nadam se da će se i vama dopasti interesantne kombinacije različitog voća, pudinga, pirinča, griza, povrća... i da će vam uživanje u ovim poslasticama omogućiti prijatno i zdravo leto!

Do nove knjige, na jesen...

Prijatno!NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...