Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Čarobna kuhinja 12 - Predjela, novembar 2013.Čarobna kuhinja 12 - Predjela,                novembar 2013.

Dragi čitaoci,

“Čarobna kuhinja” je ušla u petu godinu svog postojanja, ova knjiga je petnaesta po redu i u njoj se nalazi petstoti recept. Eto jubileja!

Kada sam počinjala sa pisanjem kuvara imala sam ideju, okvirni koncept, smernice koje sam dobila iz Dijabetološkog saveza Srbije i ogromnu želju da svoje, tada skromno praktično iskustvo podelim sa što većim brojem ljudi koji su u istoj situaciji kao i ja. Sada, skoro punih pet godina kasnije, iskustvo je nemerljivo veće, ideja je pretočena u konkretno, razvila se, oblikovala  i dopunila, podrška Saveza je i dalje tu, a želja je i dalje ista, ogromna.

Veliku razliku činite svi vi kojima recepti iz ovih knjiga čine svakodnevicu lakšom i lepšom i koji ste uz “Čarobnu kuhinju” spoznali da imati dijabetes ne znači da je došao kraj sveta i da više ništa neće biti isto, da to nije bolest, već stanje, i da je uz malo više razmišljanja i brige o sebi ili svojim bližnjima život i dalje pun optimizma i radosti, boja, mirisa, ukusa...

Eto, dođosmo i do ukusa!

Tema novog kuvara su predjela, sa idejom da uz recepte iz ove knjige možete da učinite interesantnom rođendansku ili slavsku trpezu, ali i da možete lako da pripremite ukusan doručak ili večeru. Uz dodatak supe ili čorbe i salate, veliki deo ovih jela može poslužiti i kao kompletan ručak.

U ovim receptima nalaze se i namirnice koje se ne smatraju baš najzdravijim ‒ šunke, tvrdi žuti sirevi, majonez (lajt naravno), lisnato testo... Ravnotežu čine pečurke, spanać, paprika,  tunjevina, integralna testenina, nemasni beli sir...

Želela sam da napišem recepte za jela koja svi ponekad jedu, sa namirnicama koje treba “izbegavati”, a koje ne izbegavamo. Pa, kad se već jedu, pokušala sam da napravim dobre kombinacije, uravnotežena jela i, pre svega, da izračunam njihov nutritivni sastav, kako bi se mogla pravilno dozirati terapija.

Nadam se da ćemo se i dalje družiti ‒ ne bih da budem pretenciozna pa da kažem “i narednih pet godina” jer bi to značilo još 15 knjiga... Ali, ko zna... Želja je tu!

Prijatno!NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...