Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Čarobna kuhinja 10 - Posna jela - Plodovi reka i mora, novembar 2012.Čarobna kuhinja 10 - Posna jela - Plodovi              reka i mora, novembar 2012.

Dragi čitaoci,

Pred vama je dvanaesta knjiga “Čarobne kuhinje”. Do sada je objavljeno preko 400 različitih recepata za supe, čorbe, pite, paste, kuvana jela, priloge i razne poslastice. To znači da više od godinu dana svakoga dana možete svoju porodicu iznenaditi i obradovati nečim novim, ukusnim i maštovitim.

Pred nama su jesen i zima, godišnja doba kada se manje krećemo i kada su duge šetnje i bavljenje sportom na čistom vazduhu nešto što ćemo još dugo čekati. Temperatura vazduha će biti sve niža i organizam će imati potrebu da se zagreje i pripremi za zimu. Odatle potiče i potreba da se unosi više hrane, a naša domaća kuhinja podrazumeva da ta hrana bude jaka, teška, masna...

U ovoj knjizi se vraćam posnim jelima, jer je post jedan od najboljih načina regulisanja, pročišćavanja i obnavljanja, a samim tim i očuvanja zdravlja sistema za varenje, tj. celokupnog metabolizma. Postom se svi organi i sve ćelije u organizmu obnavljaju i čiste od štetnih materija, pa se ljudi posle posta osećaju kao “novi”. Ovakvo čišćenje organizma (detoksikacija) jača imuni sistem, smanjuje opterećenje srca i krvnih sudova, omogućava bolje snabdevanje ćelija kiseonikom, podstiče smanjivanje unutrašnjih masnih naslaga, a time i smanjenje holesterola, zateže kožu i vezivna tkiva...

U savremenoj svakodnevici, kada smo izloženi raznim vrstama stresa i neurednoj ishrani, kada udišemo zagađen vazduh i unosimo u organizam industrijski hranu, post je jedan od jednostavnijih načina da učinimo puno toga dobrog za organizam, ali i za naše duhovno i psihološko zdravlje.

Zato vam novo, deseto izdanje “Čarobne kuhinje” nudi mogućnost da takve navike promenite i da pomognete svom organizmu da “prebrodi” zimu u punoj snazi i kondiciji. Onima koji poste iz religioznih razloga, kao i onima koji to čine zbog zdravlja, ovaj broj nudi mogućnost da uživaju u zdravoj i ukusnoj hrani, ovoga puta u jelima od rečne i morske ribe i morskih plodova. U pripremi  jela za ovaj broj mnogo mi je pomogla moja draga drugarica Ljilja pa joj se ovim putem i zahvaljujem.

Obradujte svoj organizam, olakšajte mu zimske dane i, uz uživanje u jelima iz ovog broja, pobrinite se za svoje zdravlje na pravi način.

Prijatno!NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...